Влекачът на Tesla вдига 100 за 5 секунди и има гаранция от 1,6 млн. километра

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

18 Nov 2017

Без всякакво съмнение звездата на Tesla тази седмица е прототипа на второто поколение Roadster. Успоредно с него обаче Илон Мъск направи една далеч по-голяма по размери и по влияние върху околната среда премиера – тази на дългоочаквания влекач Tesla.

Внушителният камион е радикален колкото си иска. Мъск обещава пробег от 800 км с едно зареждане, при това когато камионът е натоварен до максималните си възможности за теглене и общата маса достигне 36 тона.

При пълно натоварване ускорението му до 100 км/ч отнема 20 секунди – в друга вселена спрямо който и да е дизелов камион. Ако обаче откачите ремаркето машината ще достигне трицифрена скорост за под пет секунди. Това е в зоната на 911 Carrera.

Ползите от ускоряващ като спортна кола товарен автомобил са съмнителни, но многобройните технологии за сигурност на борда са обещаващи. Ремаркето никога няма да „изпреварва” камиона при спиране, благодарение на умна система за разпределение на въртящия момент и спирачното усилие.

Естествено самоуправляващите функции са на нивото на леките коли на марката. Засега това означава спазване на лентата и автоматично спиране.

Производителят обещава гаранция от 1,6 млн. километра и започва изграждането на „мегазарядни” станции, които ще добавят по 640 км за 30-минутно зареждане.

И още любопитни факти: влекачът на Tesla се задвижва от четири електромотора като в Model 3. Шофьорът (докато все още има такъв) ще седи в центъра. Коефициентът на аеродинамично съпротивление пък бил по-добър от този на Bugatti Chiron.
 

Много практичен и интересен!