Илон Мъск официално е луда глава: Праща Tesla Roadster на Марс

  • Да, снимките са истински. Колата ще лети... Да, снимките са истински. Колата ще лети...
  • ... или избухне! ... или избухне!

23 Dec 2017

Съвсем наскоро Илон Мъск заяви, че новата ракета на SpaceX Falcon Heavy ще бъде готова да потегли към Марс през януари и като товар ще бъде използван автомобил Tesla Roadster. В пресметнатите до всеки един грам стойности, необходими, за да изпратите космическо тяло в космоса, подобно твърдение прозвуча като шега.

Очевидно обаче Мъск е бил съвсем сериозен, като каза, че Roadster би могъл да прекара милиарди години в космоса (на орбита около Марс), „стига да не избухне при излитането”.

Днес бяха публикувани първите снимки, на които се вижда, че колата действително е подготвена за товарното отделение на ракетата. Текстът към снимките гласи: „Тестовите полети на ракетите обикновено съдържат голямо количество баласт във формата на стоманени или бетонни блокове. Това обаче е скучно...”

Така че вероятността Tesla да се превърне в първата лека кола в орбита около Марс вече става доста по-реална.

Falcon Heavy трябва да наследи Falcon 9. Дори Мъск признава, че шансът ракетата да се взриви още при старта, не е малък, което би било тъжен край за въпросния Roadster, но при успех ще му бъде отредено място в учебниците по история...
 

Първородната Godzilla!