Golf R в ролята на патрулка има 400 к.с.

  • Галерия с 5 снимки Галерия с 5 снимки

02 Jan 2018

Без съмнение най-бързите полицейски коли са в Дубай, но местната полиция никога не ги използва за преследвания. В Германия обаче пътните власти трябва да поддържат реда по магистрали без ограничения на максималната скорост и това налага наличието на наистина бързи патрулки. Бюджетът със сигурност не стига за флотилия от полицейски Porsche 911 или Mercedes AMG GTR, така че на помощ идва добрият стар Golf.

Все пак не говорим за двулитров дизел, а за тунинг пакет на базата на и без това доста бързия Golf R. Промените са дело на Oettinger (да не се бърка с едноименната бира) и са предвидени специално за полицейско приложение. Това включва достатъчно аеродинамични светлини на покрива, както и фолио с полицейско обозначение, които да стряскат лошите.

Аеродинамиката е подобрена с нов преден сплитер, прагове, задна престилка и малък спойлер на покрива. Предният капак също е нов, а изпускателната система вече звучи по-адекватно на мощността, благодарение на четирите си накрайника с 90-милиметрови тръби. Цялото изобилие от промени стъпва на също нови 20-инчови колела, обути в нископрофилни гуми Hankook.

А споменатото изобилие си е доста сериозно. Oettinger увеличава мощността на двулитровия турбо мотор от 310 на 400 к.с., което от своя страна сваля времето за ускорение до 100 км/ч на 3,6 секунди (двойно предаване, не забравяйте) и увеличава максималната скорост до 290 км/ч.

Дали ще видим бързият полицейски Golf на пътя? Възможно е. Създаването на прототипа е финансирано от правителствена програма на Германия, все пак…
 

Първородната Godzilla!