Volkswagen SP2 е бразилско спортно купе от 70-те, което искаме да имаме

  • Галерия с 27 снимки. Галерия с 27 снимки.

05 яну 2018

Окей, този Volkswagen SP2 от галерията е леко модифициран, а ауспухът му е пълен абсурд, но жълтият ‘stance’ екземпляр е добър повод да си припомним елегантното рядко купе.

Volkswagen SP2 се произвежда в Бразилия в периода 1972-1976-та и е предназначен основно за месния пазар. Една от причините за появата на модела, е че по онова време страната е затворила границите си за внос на автомобили, което я оставя без реален спортен модел, с малки изключения, като местно произвежданата Puma.

VW Бразилия, благодарение на относителната си независимост от Волфсбург, решава да разработи спортно купе под името ‘Project X’. Прототипът е готов през 71-ва, като серийният вариант се появява година по-късно, базиран на платформата на VW TL (реално Type 3). Четирицилиндровият въздушен боксер е с увеличен на до 1,7-литра работен обем и генерира 75 к.с.

Въпреки добрите си форми и също добре оформения интериор, SP2 не може да се похвали с подобаваща динамика. Максималната скорост е около 160 км/ч, която заедно междинните ускорения, не можела да се противопостави на динамичните показателни на местната Puma. Това резултирало в ниски продажби и спиране на производството през февруари 1976-та.

За по-малко от четири години VW Бразилия произвежда малко над 11 хиляди SP2, като цената на автомобила била незначително по-висока от тази на Beetle. Днес моделът остава изключително рядък и малкото екземпляри за продан вървят по 40 хил. евро и повече.

Което прави „модификациите“ по този екземпляр още по-жалки, но все пак всеки собственик решава как да се отнася с колата си. А и реално, освен абсурдната фуния отзад и джантите, неща които бързо могат да се махнат, не виждаме никакви други тунинг елементи. Може би само тръбната конструкция вътре, която не ни пречи.

Коментари
  • Радо

    Радо
    05 яну 2018 - отговори

    Кембъра на задните гуми и грамофонната фуния ми идват в повече, иначе е красавица.
Коментирай

Sending ...