Илон Мъск изстрелва ракетата днес, ще бъде зрелищно. Falcon Heavy генерира тяга еквивалента на 18 самолета Boeing 747

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

06 Feb 2018

Довечера ще бъде интересно. Насрочен е стартов прозорец в диапазона 19 и 23 часа българско време, като шансът за доста внушителен взрив на стартовата площадка също е голям. Това казва самият Илон Мъск: „Съществува голям риск Falcon Heavy… да не достигне до желаната орбита. Ако се взриви, надявам се това да стане достатъчно далеч, за да не нанесе щети на стартовата площадка“.

Стискаме палци всичко да мине по план и да видим как най-мощната действаща ракета полита към Марс, возейки бившия личен автомобил на Илон. Зад волана,  на който визионерът е настанил ‘Starman’ – чучело със скафандър. „Шофьорът“ обаче не е само за майтап, а по-скоро за тест на SpaceX костюмите. Изстрелването ще бъде предавано на живо в интернет, така че може да си отворите един прозорец с YouTube канала на SpaceX.

 

Starman in Red Roadster

Публикация, споделена от Elon Musk (@elonmusk) на

Припомняме, че Falcon Heavy е най-могъщата ракета създавана от човек, след Saturn V, машината, която откара хора на луната. Falcon Heavy е еволюция на Falcon 9, предишния апарат на SpaceX, и разполага с три буустъра и 27 двигателя, част от първата фаза (отделят се; фазите са 2+). Ракетата е висока 70 метра, диаметърът на буустерите е по 3,66 метра на парче, а максималната ширина е малко над 12 метра. Проектирана е да пренася товари с маса до 57 метрични тона и - не можем да отречем - изглежда внушително.

 

Falcon Heavy, launching Tuesday, in foreground and Falcon 9, launching tomorrow, in background

Публикация, споделена от Elon Musk (@elonmusk) на

Разгледайте галерията ни, след което може да гледате и видеото ни на доста подходящата тема „Илон Мъск - луд за връзване или истински визионер?“

Първородната Godzilla!