Ура! Легендарната Lancia Stratos се завръща в Женева с над 550 к.с.

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

10 Feb 2018

Време е да проверите как се движат спестяванията ви и дали къщата ви би понесла още една ипотека. Защото на автосалона в Женева най-накрая ще видим новата Lancia Stratos.

Всъщност ще видим новия Stratos, но той няма да е Lancia. Ще обясним... Вероятно си спомняте колата от снимките тук. Този прототип, създаден от Pininfarina през 2010 г., стъпваше на базата на Ferrari F430 и се задвижваше от двигателя на суперколата от Маранело. Тогава Ferrari каза, че няма да даде платформа и двигател за новия Stratos и Pininfarina на свой ред се отказа от проекта.

Този път обаче нещата изглеждат по-реални, макар нито Lancia, нито Pininfarina или Ferrari да стоят зад проекта. Прототипът в Женева ще бъде направен от Manifattura Automobili Torino (MAT) и New Stratos Gbr. Двете компании смятат, че ще успеят да направят 25 екземпляра от наследника на легендарния модел, като му осигурят от друг източник така желаните „над 550 к.с.”

Цената на колата ще бъде около 675 хил. евро. Платформата ще позволи създаването на състезателна версия освен суперколата за „всекидневна употреба”.

Със сигурност новият Stratos няма да носи емблемата на Lancia – Fiat Chrysler погреба марката още през 2014, но в никакъв случай няма да позволи на друг да използва името. В момента единственият начин да си купите Lancia е да посетите Италия и да изберете какъв цвят искате да е вашият морално остарял Ypsilon.

Така че очакваме новият Stratos без името Lancia и се надяваме да е истински наследник на предшественика си от 70-те.

Първородната Godzilla!