Краш тест на коли на 10+ години. Вижте какво причинява ръждата! (Видео)

  • Галерия с 8 кадъра от видеата Галерия с 8 кадъра от видеата

13 Apr 2018

Тестовете на EuroNCAP и други организации, занимаващи се с изследване на сигурността на новите автомобили, са нещо чудесно. Но те изследват точно това - как се справят най-новите автомобили. А ние, поне в България, не караме най-нови автомобили.

Изследователи от шведската неправителствена организация със сложното име Villaagarnas Riksforbund решиха да направят краш тест на две коли от поколения, произвеждани между 2003 и 2008 г. Избрали са Mazda 6 и VW Golf V. За правилна съпоставка, използват точно системата на EuroNCAP от периода, когато тези коли са били тествани като нови, защото днес изискванията вече са толкова повишени, че сравнението не би било възможно. Идеята е да се разбере дали след 10-12 години употреба, автомобилите предлагат същото ниво на сигурност като някога. Оказва се, че ръждата може да се отрази доста сериозно.

Резултатите показват, че и двете коли се представят по-зле, отколкото като нови, но при японското комби разликите са доста по-съществени. То е от поколението, произвеждано между 2004 и 2008. Тогава колата е получила 26 точки, което означава - в долната граница на четирите звезди. Днес същият автомобил предлага защита от 18 точки, което означава - в долната граница на трите звезди. “При фронталния тест колата се деформира толкова, че главата на манекена на мястото на шофьора се удари в Б-колоната”, съобщават от организацията. Удар в Б-колоната с глава не е нещо хубаво, в случай, че се чудите.

Шведите смятат, че рискът от фатални катастрофи се увеличава с 20% заради гниенето на металите в колите след 10-тата година от производството им.

Golf V се представя по-добре, защото при него загубата е на едва една точка по скалата от онова време. При теста в началото на жизнения си цикъл моделът е получил 33 точки (в долната граница на петте звезди), а днес същата кола получава 32 точки (в горната граница на четирите звезди).

 

 

Първородната Godzilla!