Катастрофа в близост до Солун сложи край на пътешествие с Tesla Model 3, което щеше да мине и през България

  • Галерия с 4 снимки Галерия с 4 снимки

28 May 2018

Първата сериозна катастрофа с Tesla Model 3 извън Щатите, по някакво странно стечение на обстоятелствата, се случи доста близо до България. Електрическият седан е катастрофирал в Северна Гърция, в района на градовете Лерин и Едеса, северно от Кожани и на около 150 км западно от Солун. Неприятната случка е от 25 май и вероятно ще се причисли към ситуациите, в които системата Автопилот е била активна, а шофьорът не е бил концентриран върху пътя.

Шофьорът е Йоу Йоу Сюе, живеещ в Калифорния и един от първите собствениците на Model 3, предприел трансконтинентално пътешествие с колата. За съжаление след близо 39 хил. км през 25 страни, Сюе завършва преждевременно пътешествието след досег с непримирима гръцка мантинела.

Според разказа му колата е била с включен Автопилот и скорост от 120 км/ч на магистрала, когато изненадващо за него взима отбивка за напускане на магистралата. Сюе казва, че е държал едната си ръка на волана, но не е бил особено концентриран и не е успял да предотврати катастрофата, а само да ограничи щетите.

Човекът не е пострадал, бил е с колан, а ударът не е предизвикал отварянето на въздушните възглавници.

Tesla още не разполага с информацията от колата за инцидента, тъй като Източна Европа, както знаем, е извън зоната на покритие от марката. Компанията, както винаги в такива случаи, напомня, че вниманието на шофьора винаги трябва да бъде на пътя, а ръцете му - на волана.

В крайна сметка истината за инцидента вероятно ще излезе наяве. Дотогава можем само да съжаляваме, че маршрутът на Сюе беше спрян така неприятно близо до България. Плановете му след Солун включваха да стигне до Истанбул и да се върне (вероятно през България) към Западна Европа.

Доста подробна информация за инцидента може да получите от страницата на Йоу във Facebook.

 

Много практичен и интересен!