Това е Дан Манчина, човекът, който не се отказва от скейта, дори след като губи... своето зрение. Респект! Видео

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

16 Jun 2018

Дан Манчина е от онези хора, които доказват, че желанието и любовта към спорта, често прекрачват граници. Макар, че това което прави той, не е само от желание и любов към спорта, а от желание и любов към… живота. Дан е от онези хора, които ни карат да забравим за нашето „ох, не ми е добре“, подсещайки ни, че перипетиите на някои от нас са от съвсем различен характер, такъв, които ни кара да се чувстваме лигьовци, ние, онези с „малките проблеми“.

Дан Манчина получава диагнозата ‘retinitis pigmentosa’, когато е на 13. Това е наследствена болест, която бавно унищожава зрението. Братята на Дан също я имат, но при тях се развива доста по-бавно, казва той. В момента той е абсолютно сляп с лявото око, а дясното му все още има много малко периферно зрение. Дан го определя, като 5%, „но това са по-скоро светлини и сенки“. Пет процента, които може да загуби утре, след седмица или след 10 години.

„Едно от най-трудните неща, когато си сляп е да се придвижваш. За щастие има Uber,“ казва Дан. Той също добавя „Има един куп готини апликации, които помагат. Като например, насочваш камерата към пакет чипс или бира, и телефонът ти казва каква марката са те…“

Ще спрем дотук обаче с думите на Дан, за да ви оставим да гледате видеото. Ако искате да разберете повече за него и четете на английски, кликенте тук за интервюто му за Jenkem – изключително откровен и як разговор.

 

Много практичен и интересен!