“Калашников” ще конкурира Tesla с това?

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

25 Aug 2018

Не точно. Позволете да обясним. Първо, тази кола (казва се CV-1, вероятно от Civil Vehcile 1) дебютира на изложение на военна техника. Второ, използвали са каросерия на Иж 2125 от 1973. И трето - тези не правеха ли автомати?

Отговорът на последния въпрос е “да”, което не пречи на компанията, известна с АК-47, да се пробва в бизнеса с автомобили. Засега става въпрос само за единичен прототип, но нима не е яко и миролюбиво начинание?

По въпроса за ретро каросерията също не може да обвините руснаците. Онзи ден стана ясно, че Jaguar ще произвежда електрически E-Type, така че какво пречи да съществува и електрически Иж 2125 Комби. Да, аеродинамиката му не е особено застъпена, но пък с 90-киловатчасова батерия (горе-долу два пъти по-голяма от тази в Nissan Leaf) и 300 к.с. вероятно ще е доста по-подвижен от съветския си предшественик.

Ако сте агресивни с десния педал, CV-1 ще вдигне 100 км/ч за 6 секунди, което е сравнимо с възможностите на… Panamera (тук се прокашляме многозначително). Ако пък сте по-внимателни, ще може да изминете около 350 км с едно зареждане.

“Калашников” заявява, че смята да се конкурира с Tesla, което очевидно значи, че шефът на компанията ще бъде способен да публикува в Twitter във всеки час от денонощието...

Първородната Godzilla!