Lexus изпревари Audi със серийното въвеждане на камерите за задно виждане

  • Галерия с 11 снимки. Галерия с 11 снимки.

17 Sep 2018

Audi се бяха захванали с амбициозната идея по въвеждането на камери за задно виждане, вместо огледала. Показаха такива многократно с концепциите си от серията e-Tron SUV, като Volkswagen XL1 също показа такива. Lexus обаче твърдят, че те са първият производител, които въвежда този тип техника в серийно производство, с новия ES. Но, и това е важно „но“, само в Япония. Засега, защото само там законът позволява регистриране на превозни средства с камери за задно виждане, вместо огледала.

Двете камери на Lexus ЕS са монтирани в конзоли на същите места, където очаквате да видите огледалата. Образите от тях се изобразяват на два 5-инчови дисплея, които са разположени при основите на A-колонките, така че реално погледът ви намира очакваните образи на практика на същите места, както при традиционните огледала.

Именно това е било едно от най-големите предизвикателства при разработката на системата ‘Digital Outer Mirrors’. Тя да бъде такава, че всеки водач да може бързо да свиква с нея, като същевременно това свикване да не създава проблем (разбирайте опасности) при прекачване в автомобил с огледала.

От Lexus казват също, че при подаван на мигач, изображението в съответния дисплей става по-ясно [не разбираме дали се увеличава или „зрителното поле“ става по-широко]. Що се отнася до проблема със замърсяването, зацапването на лещите с мръсотия, сняг или вода, японците казват, че това няма да се случва, поради специфичната форма на корпусите им.

Любопитно е да видим как точно ще се приеме системата в реалния живот, като от това вероятно и зависи последващото и разпространение по света. А какви са предимствата? Lexus казват – по-добра видимост напред, през страничните стъкла, намалени аеродинамични шумове, намалено съпротивление и по-добра аеродинамика, съответно и бонус за икономията на гориво. Какво мислите вие?

Лукс от Китай!