Renault EZ-Ultimo е лимузина без шофьор

  • Галерия с 16 снимки от бъдещето Галерия с 16 снимки от бъдещето

04 Oct 2018

Голямата звезда на автосалона в Париж е кола без волан. Това са реалностите. Новият EZ-Ultimo изпълнява всеки критерий на модерната мобилност - автономна е, електрическа е, свързана е, споделена е.

Идеята е, че щем-нещем в близко бъдеще колите ще идват при нас с кликване върху приложение за телефон и ще ни карат сами. Без излишни чувства и обвързване.

Платформата представлява гигантски електрически скейтборд, и четирите колела завиват, за да се улеснят маневрите. Renault си представя, че колата ще бъде поръчвана от големи хотелски вериги или нещо подобно. Така те ще осигуряват изискани шатъли на своите клиенти. Добре-е-е.

Интериорът е вдъхновен от луксозен хотел, очевидно дизайнерите са били лишени от проблема да се чудят къде да скрият волана. Качването става отдясно през гигантска плъзгаща се врата, а местата са едва три, което превръща EZ-Ultimo във вероятно най-неефективното возило на планетата. Особено като имате предвид междуосието, което може да сдуха сериозно дългата база на Mercedes S-клас.

Подът е от дърво, на няколко места има зони за безконтактно зареждане на телефони и други устройства от бъдещето. А управлението, т.е. въвеждането на крайната дестинация, се осъществява през таблет.

 

Много практичен и интересен!