Tesla-та на Мъск мина 600 млн. км и продължава. Подмина Марс

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки

07 Nov 2018

Tesla нерядко се хвали с изминатия пробег от своите модели по света, но без всякакво съмнение сред всички произведени някога коли на компанията има една, който е минала със стотици пъти повече от всяка друга. Докато пишем тези редове личният роудстър на Мъск от първото поколение е на 291 млн. километра от Земята и продължава да се отдалечава със скорост от 55 568 км/ч. Това са петдесет и пет хиляди!

Тези дни SpaceX съобщи, че возещият се в нея “Звезден човек” е достигнал орбитата на Марс. Роудстърът всъщност няма да се отдалечава повече, защото той вече е превърнат в изкуствен спътник на Слънцето и ще се върти около звездата ни, докато не уцели нещо по-голямо от себе си или не бъде унищожен от космическата радиация. Което ще отнеме доста години. Очаква се колата да премине близо до Земята през 2091 г., а шансът да изгори в атмосферата на планетата ни през следващите 3 млн. години се оценява на 6%, което е горе-долу същата вероятност, каквато има това да се случи с всякакви астероиди и подобни обекти, кръжащи около Земята.

Сайтът http://www.whereisroadster.com/ показва къде се намира колата във всеки един момент и колко пъти Звездният човек на борда ѝ е изслушал Space Oddity и Is there Life on Mars, стига батерията да не е паднала, разбира се… Общото изминато разстояние около Слънцето вече надхвърля 600 млн. км.

 

Първородната Godzilla!