Суперзарядните на Tesla най-накрая стигат България през 2019

  • Галерия с няколко снимки и карта на суперзарядните станции на Tesla Галерия с няколко снимки и карта на суперзарядните станции на Tesla

28 Dec 2018

Както обичайно се случва в последните 2-3 години около Коледа Илон Мъск обявява сериозно разширяване на мрежата от суперзарядни станции на Tesla. И както се случи и в края на 2017 България отново е включена на картата. Този път обаче има повод да смятаме, че дългоочакваният обект на Tesla у нас наистина ще се случи през 2019. Причината за оптимизма на близо 80-те собственици на Tesla у нас е, че суперзарядната станция, планирана край Пловдив, е част от важния коридор към Истанбул, а Мъск заяви, че цяла Европа ще бъде обхваната от мрежа от станции - “от Ирландия до Киев и от Норвегия до Турция”.

Мъск обещава “драматично увеличение на суперзарядните в градовете и европейско развитие” на мрежата. Очаква се новите зарядни да са от третото поколение, което ще осигурява по-висока скорост на зареждане и съответно по-кратък престой на автомобилите на станциите. Все още точни числа за Supercharger v3 обаче не са известни.

Това, което знаем е, че следващата цел на Мъск е 100% покритие на европейския континент със суперзарядни. И това изисква наличието на поне една станция за зареждане и у нас. По всяка вероятност тя ще бъде позиционирана край някоя бензиностанция или търговски обект по магистрала Тракия в близост до Пловдив. “Нашата” станция е част от коридора, който Tesla прокарва за връзка на Западна Европа с Истанбул и Турция. Въпросният supercharger коридор започва от Загреб и се състои от станции в Славонски брод, Белград, Ниш, Пловдив и Одрин.

Факт е, че зарядната мрежа на Tesla е най-развитата в света, но дори това не е достатъчно за готвеното масово навлизане на Model 3 на пазара в Европа. Преди година и половина Мъск постави цел до края на 2018 да бъдат достигнати 18 000 зарядни колонки по всички supercharger станции в света, но дни преди края на 2018 съществуващи са малко под 12 хиляди.

През 2019 Supercharger на Tesla ще има първи сериозен конкурент - ще заработи общата за няколко световни производители (BMW, Daimler, Ford, VW Group) мрежа Ionity, която ще предлага близо три пъти по-мощно зареждане (до 350 кВт). В момента няма кола, която може да се възползва от подобна мощност, но с появата на Porsche Taycan това ще се промени.

 

Много практичен и интересен!