Воланът бил по-мръсен от седалката на обществена тоалетна

  • Галерия с няколко изображения по темата Галерия с няколко изображения по темата

29 Jan 2019

Американски сайт за коли под наем (CarRentals.com) проведе изследване сред 1000 шофьори в Щатите, според което воланът на личните им автомобили е по-мръсен от седалката в обществена тоалетна… Според изследването 32% от шофьорите чистят интериора на автомобила си най-много веднъж в годината. Не сме съвсем сигурни доколко този процент може да бъде отнесен към българските шофьори, но ни се струва, че и у нас данните не биха били особено различни.

Според американския Национален център за биотехнологична информация автомобилният интериор е сред най-мръсните места на планетата, по-мръсен дори от тоалетните. И по-точно - воланът на личен автомобил, каран от един и същи човек всеки ден, е по-мръсен от седалката на обществена тоалетна. Доста неприятен факт, като имаме предвид, че това е частта от автомобила, до която се докосваме най-често.

Изследването оценява броя бактерии на квадратен сантиметър с означението CFU (формираци колонии единици, не ни питайте...) и според него воланът има 629 CFU, екранът на телефона ви - 100 CFU, бутоните на асансьорите - средно 313 CFU, а седалките на обществените тоалетни - 172 CFU.

Най-често срещаните бактерии по воланите били Staphylococcus и Propionibacterium. Не звучат симпатично...

 

Първородната Godzilla!