Tesla Model Y е тук в четири версии с начална цена от 39 хил. долара

  • Галерия с малко снимки. Мъск обикновено не се бърка дълбоко за фотограф... Галерия с малко снимки. Мъск обикновено не се бърка дълбоко за фотограф...
  • Най-икономичната версия ще минава 480 км с едно зареждане. Най-икономичната версия ще минава 480 км с едно зареждане.
  • Новите суперзарядни от трето поколение ще добавят 24 км заряд за минута зареждане. Новите суперзарядни от трето поколение ще добавят 24 км заряд за минута зареждане.
  • Минималистичен интериор като в Model 3, който разчита на 15-инчовия сензорен екран Минималистичен интериор като в Model 3, който разчита на 15-инчовия сензорен екран
  • Колата ще се предлага със 7 места, но едва ли на тези на последния ред ще им е много комфортно Колата ще се предлага със 7 места, но едва ли на тези на последния ред ще им е много комфортно
  • Началната цена е 34,5 хил. евро, но базовата версия ще се произвежда едва през 2021. По-наточените модели ще бъдат готови през 2020. Началната цена е 34,5 хил. евро, но базовата версия ще се произвежда едва през 2021. По-наточените модели ще бъдат готови през 2020.
  • Model Y по същество е Model 3 на кокили. Мъск очаква да бъде най-продаваният модел на марката Model Y по същество е Model 3 на кокили. Мъск очаква да бъде най-продаваният модел на марката

15 Mar 2019

“Продажбите вероятно ще надхвърлят тези на Model S и Model 3, взети заедно”. Не го казваме ние, а Илон Мъск - шефът на Tesla - който тази нощ представи новия четвърти модел в портфолиото на Tesla - Model Y. Беше неизбежно супер успешният Model 3 да се превърне в кросоувър - типът автомобил, който в момента планетата обича най-много. И така, запознайте се с Model Y - компактен 7-местен SUV, който ще дойде в Европа в края на 2020 и или началото на 2021. Стартовата цена е 39 хил. долара (34,5 хил. евро).

Ако погледнете снимките (не са много, Tesla никога не се престаравя в това отношение), ще видите, че Y е много близък родственик на Model 3 - личи си дори само по външния вид. Двата модела споделят общо шаси, мотори, батерии, интериори. Както Мъск обобщи още преди време: Model Y е с 10% по-голям от Model 3, струва с 10% повече и минава по-малко разстояние със същите батерии.

Въпросните 10% увеличение осигуряват доста повече пространство в задната част, защото каросерията тип хечбек е запазена. Крилатите врати на Model X са заменени с далеч по-обикновени и евтини за производство нормални врати, защото Model Y има амбицията да бъде масов модел.

Колата е направена от стомана, а не от алуминий като Model X и Model S и използва почти без промени интериора на Model 3 - същият ултра минималистичен дизайн, който ще ви лиши дори от нормални уреди зад волана - всичко е събрано в 15-инчовия сензорен екран, който е сериен за всички версии. Срещу доплащане ще се предлага и 7-местна версия. Като имате предвид че колата е с размери, близки до тези на BMW X3, то не сме съвсем сигурни как ще се чувстват пътниците на третия ред седалки.

Ще се предлагат четири версии. Standart Range струва споменатите 39 хил. долара (34,5 хил. евро) и няма да се появи преди края на 2021. Той предлага задно предаване, 370 км с едно зареждане и спринт до 100 км/ч за 6 секунди. Останалите версии ще се продават от догодина, като ги очакваме в Европа през есента на 2020. Втората версия е Long Range със задно предаване - тя предлага най-големия пробег - 480 км, като ще струва 47 000 долара (41,5 хил. евро). Под номер три идва вариантът с двойно предаване и два мотора - той ще бъде способен на пробег от 450 км, ще ускорява до 100 км/ч за около 5 секунди и ще струва 51 хил. долара (45 хил. евро). Топ версията Model Y Performance идва с двойно предаване, спринт до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди, максимална скорост 245 км/ч и цена от 60 000 долара (53 хил. евро).

Зареждането от суперзарядни станции ще се плаща, като Мъск обещава мрежа от 12 000 зарядни станции в 36 страни (България все още чака първата си такава станция).

Новите суперзарядни от третото поколение ще предлагат 250 кВт и ще са способни да осигуряват пробег от 120 км за 5 минутно зареждане или по около 24 км/мин. Звучи супер.

 

Много практичен и интересен!