Европа въвежда системи за ограничение на скоростта на всички автомобили от 2022 г.


29 Mar 2019

Край на глобите за превишена скорост? По-малко инциденти? Това ще бъде ли истина? Донякъде, макар че глобите вероятно ще продължат да бъдат неизбежни.

Факт е обаче, че Европейската комисия прие нови мерки за подобряване на сигурността на пътя, част от които включват и монтиране на задължителна система за ограничаване на скоростта на автомобилите. Мярка, която ще влезе в сила от май 2022 година и ще засегне всички нови автомобили. Вече произвеждащите се модели пък ще трябва да получат такава до 2024-та.

В както ще се изразява автоматичното ограничение? В система, която работи с камери, следящи пътните знаци (които вече са доста разпространени), както ползва и GPS данни. Тя няма да задейства спирачките, но ще ограничава тягата на двигателя, за да не може шофьорът да не превиши ограничението в даден участък.

Все пак, ако водачът реши, че иска да го направи, машината (и в частност електрониката) ще му позволи, което обаче ще бъде съпроводено със светлинна и звукова сигнализация. Според комисията, тази мярка ще намали катастрофите с около 30%, а фаталните изходи от тях с 20%.

Европейската комисия също ще задължи производителите да оборудват автомобилите, бусовете и камионите, с по-богат набор от системи за сигурност. Като например такива за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, системи за автоматично спиране и дори „черни кутии“, записващи ключови параметри на автомобила.

Какво мислите по темата?

Лукс от Китай!