Тази камионетка има над 2400 к.с. и спирачки с водно охлаждане. Храни се с гуми!

  • Галерия - шест снимки с адския камион Галерия - шест снимки с адския камион

30 Apr 2019

Рядко пишем за камиони – факт. Но когато го правим, обръщаме внимание на особени разработки като тази. Това е американски състезателен влекач, собственост на каскадьора Майк Раян. Ето защо е специален.

Под капака боботят над 2400 к.с., а въртящият момент е невероятните 5423 Нм. Машината се е състезавала 18 пъти по трасето на Пайкс Пийк, а в момента се използва за демонстрации и дрифтове. Буквално унищожава гумите, както можете да видите във видеото по-долу.

Един от по-интересните детайли около камионетката е спирачната система с водно охлаждане. В една от задните греди на окачването се събира малко количество вода, което се впръсква, за да охлади нажежените спирачки в сюблимните моменти.

Изродският спойлер в задната част пък е взет директно от Indy Champ кола от 90-те години на миналия век и според собственика си генерира притискане от над 800 кг. при скорост от около 120 км/ч. В условията на планинската надпревара в Колорадо обаче стойностите са по-ниски поради разредения въздух там.

Що се отнася до самия Майк Раян, определено можем да качем, че той е човек, който знае как да управлява такава машина. Участвал е в редица каскади по филмите Terminator 2, Independence Day, Rush Hour 3 и няколко издания на Fast and Furious. 

Много по-добра от предишната?