VW сравнява новия ID.3 с явленията Beetle и Golf. Електромобилът струва 40 хил. евро, зарежда се безплатно и се цели в 100 хил. клиенти годишно

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

08 May 2019

Volkswagen обяви името, цените и пробега с едно зареждане на първия си масов електромобил. Изцяло новият ID.3 е електрически хечбек с размерите на Golf и планирани продажби от 100 000 екземпляра годишно само в Европа. Той е разработен изцяло от нулата като електромобил и ще наследи актуалното поколение електрически модели на VW като e-up и e-Golf, които са конвенционални автомобили, оборудвани с батерии.

VW вече приема поръчки за средната версия на модела, която ще струва малко под 40 хил. евро и ще се доставя от май 2020 г. Базовият модел с най-малката от трите типа батерии ще се предлага за под 30 хил. евро, но няма да може да се поръча преди началото на 2020 г. Подобно на схемата, използвана от Tesla, приеманите от днес депозити в размер на 1000 евро, ще бъдат връщани изцяло, ако по някаква причина размислите и се откажете от реда си преди април 2020 г.

 

Първата серия от модела е “ограничена” до 30 000 коли, като доставките им започват през следващата пролет. Производството започва през зимата на 2019 в изцяло обновения завод в Цвикау, Германия.

Със средната батерия ID.3 ще минава около 420 км с едно зареждане. VW очаква това да бъде най-популярната опция при батериите. Другите два варианта ще предлагат 330 и 550 км.

Volkswagen възлага толкова големи надежди на ID.3, че го нарича “третата най-важна стъпка в историята на марката след Beetle и Golf”. Числото “3” в името на модела загатва очакваното настъпление на електрически автомобили от VW - следим за появата на моделите ID.2 и ID.4. Audi, Skoda и Seat също ще използват платформата MEB за свои електрически модели, които ще използват същата техника.

ID.3 ще бъде ключовият модел за изпълнението на амбициозния план на Volkswagen да се превърне в най-продаваната марка електромобили до 2025 г.

Най-важните европейски пазари за ID.3 ще бъдат Норвегия, Германия, Холандия, Франция, Великобритания и Австрия.

Собствениците на новия ID.3 ще се възползват от безплатно зареждане в мрежите We Charge и Ionity през първата година, след като колата им бъде доставена.

В началото на производството ID.3 ще се предлага в четири цвята и с три нива на оборудване. Базовата версия ще включва гласов контрол на уредите и навигация, докато по-високо оборудваните автомобили ще имат хедъп дисплей, панорамен покрив и още някои глезотии.

 

Много практичен и интересен!