Nissan обещава 22 години живот за батериите на електромобилите си

  • Галерия с шест снимки на Leaf II Галерия с шест снимки на Leaf II

28 May 2019

Nissan смята, че батериите на електромобилите на компанията ще издържат средно по 22 години. Планираният живот на един Leaf е десет години, така че батериите би следвало да надживяват колата с около 10-12 години.

Въпросът е интересен главно за пазари като нашия, на които продажбата на коли на старо многократно превъзхожда тази на нови автомобили. А батерията е най-скъпото нещо в един електромобил, което със сигурност няма да искате да смените, ако купувате кола на старо.

Японският производител работи по няколко проекта за използване на старите батерии от електромобилите за системи за съхраняване на енергия към обществени сгради - например футболен стадион в Амстердам.

Nissan работи и по системи, които използват електромобилите за източник на енергия за дома. Това има смисъл в пиковите часове, когато градските електропреносни мрежи са претоварени. През нощта пък, когато токът е по-евтин, колата си връща загубената енергия от мрежата. Подобна пилотна програма в Холандия показва, че собствениците на Leaf биха могли да изкарват по около 1300 евро годишно, като използват колата си за източник на енергия вечер, а я зареждат нощем.

Актуалният топ вариант на Leaf носи означението Leaf e+ и осигурява 360 км с едно зареждане на 62-киловатчасовата си батерия.

 

Първородната Godzilla!