Skoda се нуждаеше от 124 години, за да пусне първия си електрически модел: Citigo-e iV

  • Галерия с 8 снимки Галерия с 8 снимки

29 May 2019

Skoda Citigo-e може да ви прилича на VW e-up, но истината е, че малката Skoda използва съвсем различна батерия, за да осигури несравнимите спрямо e-up 265 км с едно зареждане.

Мощността от 82 к.с. може да не звучи вълнуващо, но не забравяйте, че става въпрос за 3,6-метрова количка, която в конвенционалните си версии тежи под тон. За разлика от e-up, познат на повечето хора у нас благодарение на услугите за споделено шофиране, Citigo-e има 36,8-киловатчасова литиево-йонна батерия - това е двойно увеличение спрямо 18,7-киловатчасовата батерия на малкия VW.

4-местната електрическа Skoda е предвестник на множество плъгин модели за чешката компания. Тя паралелно представи означението iV, с което ще брандира всичките си модели, които използват кабел за зареждане, независимо дали става въпрос за изцяло електрически машини или за плъгин хибриди.

Citigo-e iV може да осигури 210 Нм, благодарение на което ускорява бързо, поне в началото. Над 70-80 км/ч нещата започват да стават по-скучни, като спринтът до 100 км/ч отнема 12,5 секунди, а след още няколко века ще бъде достигната максималната електронно ограничена скорост от 130 км/ч.

 

Първородната Godzilla!