Бихте ли карали с такива гуми?

  • Галерия с три снимки Галерия с три снимки

10 Jun 2019

Гумите без въздух не са нова идея, а в последните години все по-често се появяват разработки по темата. Michelin работи по прототипи още от 2005, но гръмките новини, че качваме колите си на нови безвъздушни гуми, година след година се оказват прибързани.

Вероятно това ще се промени през 2024, когато Michelin и GM ще пуснат първата серийна кола, оборудвана с неподатливи на спукване гуми. Системата Michelin Uptis (идва от Unique Puncture-proof Tire System) е направена от гума и фибростъкло, достига обичайната за всяка нормална гума скорост, и носи без проблеми масата на нормален автомобил. В момента Michelin може да се похвали с гуми Uptis с товароносимост от 500 кг и максимална скорост 210 км/ч.

Предимствата са, че новият тип гуми никога няма да се пукат и няма да се износват прекомерно, ако не следите налягането им, защото те просто няма да имат налягане за следене. Тъй като Uptis ще издържат по-дълго, то ще сменяме гуми по-рядко. Michelin твърди, че около 200 млн. гуми годишно се бракуват преди животът им да е изтекъл заради различни повреди и непоправими спуквания.

Гумите без въздух вероятно ще бъдат доста подходящи за автономни автомобили, тъй като при тях се търсят все повече елементи, които нямат нужда от контрол и намеса на реални хора… Тестовете се провеждат с електрически Chevrolet Bolt, така че слуховете са, че гумите ще дебютират върху автономната версия на Bolt.

 

Първородната Godzilla!