100 км/ч ограничение на германските магистрали днес и до края на жегите

  • Ограничението е временно, докато жегите преминат Ограничението е временно, докато жегите преминат

27 Jun 2019

Докато у нас почти всеки следобед се извалява Потопа, в Западна Европа жегите създават все повече проблеми. И след като политиците не успяха, изглежда метеорологичната обстановка ще се справи с дяволската задача - да отмени неограничените секции от германските аутобани. Поне до нормализиране на температурите.

Може да ви звучи странно, че едни от най-добрите пътища в света са заплашени от жеги, но германските пътни власти се страхуват от появата на коловози и неравности, ето защо ограничават скоростта до 100 км/ч в много участъци, където досега нямаше ограничания.

Прогнозата за днес и утре е температурите да надхвърлят 38 градуса по Целзий, като се очаква дори рекордът за страната от 40,3 градуса да бъде подобрен. Това би могло, казват германците, да влоши качествата на асфалта, ето защо ограничението се въвежда с моментално влизане в сила, за да бъдат предпазени шофьорите, в случай на поява на неравности по асфалта.

Старите пътища, коментира DW, са по-податливи на проблеми при високи температури, и отбелязва, че в бъдеще това би могло да е все по-сериозен проблем, с очакваното трайно покачване на температурите, в светлината на глобалното затопляне.

Дори не искаме да повдигаме темата за коловозите и дупките по нашите магистрали...

 

Първородната Godzilla!