Помните ли Lancia? Отново се продава по-добре от Alfa Romeo...


25 Jul 2019

Lancia. Една марка, която в миналото задаваше темповете в рали спорта, а междувременно правеше интересни и различни коли за масите. Нещата някъде се объркаха с времето и италианската компания беше буквално сгъната до абсолютния минимум за съществуване, превръщайки се в много бледо копие на самата себе си. В момента Lancia продава само един модел, мъника Ypsilon, и то само в родината си. Тъжна картинка.

По-тъжен обаче е фактът, че въпреки огромната криза в компанията, тя по някакъв начин успява да се продава по-добре от Alfa Romeo – бранд, в който се инвестират милиони евро през последните години. Данните за реализации на нови автомобили в Европа за първите шест месеца на годината показват едновременно изненадващи и притеснителни за Alfa резултати.

По информация на European Automobile Manufacturers Association (ACEA), Lancia има продадени 34 767 единици в Европейския Съюз, докато колегите им от Alfa Romeo са пласирали едва 27 702 бройки. Цифра при Lancia включва и продажбите на Chrysler, но чистата бройка само за италинците пак е достатъчна да задмине Alfa – 34 700 коли.

Съгласете се, всичко това изглежда супер изненадващо. Ypsilon е малък автомобил, който е на пазара в сегашния си вид (с малки промени) от 2011 година насам, a Alfa предлага портфолио от пет модела – Giulia, Stelvio, 4C, MiTo и Giulietta, два от които доста нови. Предполагаме, че Alfa все пак може да се похвали с по-добра финансова печалба, но чистото сравнение на числата буди учудване.

Много практичен и интересен!