Tesla-та на Мъск направи първа обиколка на слънцето

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

21 Aug 2019

Tesla-та с най-голям пробег? Без съмнение това е Tesla Roadster от първото поколение и по-точно личният Roadster на Илон Мъск. В момента на писане на този текст колата е минала 1,24 млрд. километра със скорост около 33 км/с - това са километри в секунда. 

Не знаете за какво говорим? В такъв случай вероятно сте изпуснали, че собственикът на Tesla и SpaceX Илон Мъск изпълни шантавата идея да изпрати собствената си кола в орбита през февруари 2018, като част от баласта на ракетата Falcon Heavy при първото ѝ излизане в космоса.

 

Въпросната Tesla и до днес обикаля слънцето с орбитален период от 557 дни. Т.е., ако приемем, че колата е планета - годината на нея би продължила 557 дни. 

Как ще продължи космическата обиколка на колата? На 7 октомври 2020 летящата Tesla и нейният шофьор - манекенът Стармен - ще минат на едва 4,6 млн- километра от Марс. Само месец по-късно - на 5 ноември 2020 електрическият роудстър ще се приближи на 32,3 млн. километра от Земята. Тогава, стига да имате мега телескоп, ще може да видите как се отразява липсата на атмосфера на лаковото покритие на червения роудстър.

Ако много искате да следите как върви пътуването, хвърлете поглед на този сайт, сигурно ще ви се стори любопитен. 

 

Много практичен и интересен!