Капсула на времето: Това Audi V8 от 1990 г. има пробег от само 218 км. Влюбени сме!

  • Капсула на времето: Това Audi V8 от 1990 г. има пробег от само 218 км. Влюбени сме!

19 Sep 2019

В годините преди Audi да пусне на пазара флагманския си седан A8, който и до ден днешен заема тази позиция, хората от Инголщат предлагаха на по-заможните си клиенти модела V8. Както името подсказва, двигателите бяха само 8-цилиндрови, а формата на каросерията беше класически седан. Колко ни липсват тези години...

Благодарение на дилъри на ретро и класически автомобили като холандците от Bourguignon Classics, времето може да бъде върнато назад. Перлено бялото Audi V8, което виждате на снимките, е абсолютна капсула на времето и ни навява толкова хубави спомени.

Седанът е на само 218 километра – купен от от белгийски собственик с пробег 157 километра, а с демонстрационни цели са били навъртяни още 61 километра през последните няколко години. Не можем да го заявим със 100-процентова сигурност, но това може би е най-малко караният екземпляр от модела.

Говорейки за екземплярите, Audi произвежда около 21 000 бройки от V8. Точно тази слиза от поточните линии през 1990 година и разполага с по-малкия 3,6-литров V8 мотор (има и 4,2-литров). Мощността е 250 конски сили, които преминават през 4-степенна автоматична скоростна кутия и достигат до четирите колела.

За историята, V8 става първият модел на Audi с 8-цилиндров мотор. Освен това, за първи път при марката можем да открием автоматик и двойно предаване точно при V8 серията. Както и да го погледнем, това е един основополагащ автомобил за марката с четирите ринга.

От Bourguignon Classics не съобщават цената на екземпляра.

Първородната Godzilla!