Audi показа новите RS Q3 и RS Q3 Sportback с 400 к.с.

  • Сериозна галерия с 32 снимки Сериозна галерия с 32 снимки
  • RS Q4 в червено Tango red RS Q4 в червено Tango red
  • RS Q3 Sportback в зелено Kyalami green RS Q3 Sportback в зелено Kyalami green

26 Sep 2019

Честит четвъртък! Всеки четвъртък, в който се появява нов 5-цилиндров модел, е добър четвъртък! След това нелепо лирично отклонение, позволете да ви представим новите RS Q3 - в стандартен вариант и Sportback.

Кросоувърите се задвижват от турбинирания 2,5-литров петцилиндров мотор на марката, който тук произвежда 400 к.с. и 480 Нм. Те се предават към четирите колела през 7-степенна трансмисия S tronic.

Това позволява ускорение до 100 км/ч за 4,5 секунди и максимална скорост от 250 км/ч. Срещу доплащане се предлага отключване до 280.

 

За стабилното поведение в крива се грижи новото спортно окачване, което е по-ниско спрямо това в нормалния Q3 с 10 мм. Спирачната система разчита на 6-бутални апарати, които захапват дискове с диаметър 375 мм отпред и 310 мм отзад. Ако смятате да тормозите RS Q3 на писта, може да помислите и за керамичните спирачки, които използват новоразработени алуминиеви апарати и керамични дискове. Те са и малко по-големи от стоманените - предните са с диаметър от 380 мм, докато задните са същите - 310 мм.

В списъка с опциите откриваме Dynamic Chassis Control - активните амортисьори на Audi, които реагират на пътните условия в рамките на милисекунди.

Визуално най-силен елемент в цялата кола е предницата - могъщата паст е допълнена с отвори за охлаждане буквално навсякъде - повечето от тях са активни, т.е. се затварят при ниско натоварване на двигателя, за да подобрят аеродинамиката и да позволят по-бързо достигане на работна температура. Джантите могат да се поръчат в XXL размер - 20 и 21-инчови.

Преминаваме към интериора, където откриваме контрастни детайли, нови планки за предавките и разточителна употреба на кожа и алкантара. Опциите включват напа с контрастни шевове, алуминий и въглеродни влакна.

Първите доставки започват още през октомври, като цените в Германия стартират от 63 500 евро за RS Q3 (червената кола от галерията) и 65 000 за RS Q3 Sportback (зелената).

 

Много практичен и интересен!