Кой чупи колите на Spark? И защо?

  • Галерия с шест снимки на пострадали коли от услугата Галерия с шест снимки на пострадали коли от услугата

02 Oct 2019

Единствената услуга за споделени електромобили у нас се оплака от организирана атака срещу колите си. От събота до сряда 15 коли на компанията Spark са били разбити, като в най-лекият случай става въпрос за счупени стъкла, но няколко от колите са доведени до умишлени катастрофи. Информацията идва от самата компания, която твърди, че това е втора атака срещу нея след вандализъм в по-малки мащаби през миналата година.

Установени са опити за кражби, които са неуспешни, тъй като при стартирането на електромотора всеки от автомобилите на Spark веднага започва да подава навигационна информация за местоположението си.

"Говорим за груба и агресивна акция. Надяваме се компетентните органи да си свършат работата. Ако атаката продължи, може да заплаши съществуването на услугата за споделени електромобили, коментира Боян Бакърджиев, който отговаря за връзките с обществеността в компанията. Работим на два пазара в Европа и досега не е имало такава атака. Веднага сме сигнализирали полицията, която взе отпечатъци. Нямаме предположения откъде идват атаките, но не мислим, че става въпрос за конкуренция. Това е атака, а не обикновена вандалщина".

Пред медиите полицията коментира, че разследването е едва в началото си. Чрез профила си във Facebook компанията призова своите над 50 000 ползватели да бъдат особено бдителни и веднага да сигнализират полицията при забелязване на съмнително поведение около автомобилите Spark.

“Това не е нещо, което ще ни откаже. Ако обаче атаките продължават, трябва да вземем мерки, за да се защитим", казва още Бакърджиев.

Той добавя, че до края на годината общият брой на споделените електромобили в София ще достигне 300, а до края на следващата година плановете са броят им да надмине 1000.

 

 

Първородната Godzilla!