Всичко, което знаем за българския Kinetik 07

  • Галерия с 18 снимки. Галерия с 18 снимки.

11 Oct 2019

Честито! България вече си има съвсем нова, съвсем реална и съвсем готина електрическа суперкола - електрически спийдстър. Марката се казва Kinetik, а моделът носи означението 07, което е препратка едновременно към легендарния Lotus 7 и към първоначалната серия от едва седем коли. Премиерата беше снощи в София Тех Парк.

Създателите на колата са Теодосий Теодосиев (създател на проекта) и Костадин Костадинов (дизайнер). Първоначалната им идея е да направят електрически Lotus 7, но постепенно стигат до малко по-различна концепция. 

Числата. Искате числата, нали!? Ето ги! Kinetik 07 се задвижва от електромотор с мощност 653 к.с. (480 кВт) и над 800 Нм. “Над”, защото на снимките виждате предсерийния прототип и някои детайли все още се изясняват. Въпросната мощност и въртящ момент правят възможно ускорение до 100 км/ч за 2,7 секунди. От българска суперкола, звучи доста яко.

Но колко е българска? Над 90% от софтуера е писан във Варна, а над 90% от частите са правени от най-големия 3D принтер на Балканите. Шасито под цялото нещо идва от Caterham в Англия. 

А колко е реална? Прототипът е съвсем реален, серийните версии ще се правят изцяло според изискванията на клиентите, което включва промени по каросерията, интериора (доколкото спийдстърите имат интериор) и мощността на електромотора. Първоначално ще бъде атакуван пазарът в Калифорния, а след това пичовете мислят да се появят и в Монако.

Основна снимка и снимки в текста: Галин Ганев (tretaskorost.com); Галерия: Деян Йорданов (didoriginal photography)

Първородната Godzilla!