Холандска логика: ограничават магистралите до 100 км/ч, през нощта - до 130


13 Nov 2019

Холандия е една от страните в Европа с най-екологично ориентирано мислене. Всички знаем, че велосипедите са безкрайно популярни в страната, особено в по-гъсто населените райони. На магистралите все още се движат коли с двигатели с вътрешно горене, но нов проект за закон планира сериозно ограничаване на допустимата им максимална скорост.

Поради екологични съображения, правителството на Холандия ще обсъди ограничаване на максималната скорост на магистралните отсечки на 100 км/ч от 2020 година. Целта е проста – при по-ниска скорост се отделят по-малко вредни емисии, с което околната среда се замърсява много по-малко. Мярката няма нищо общо с мерките за сигурност по пътищата, коментира говорител.

Проектът си има и своите изключения. В часовия диапазон между 19 вечерта и 6 сутринта ограничението ще се вдига на 130 км/ч, какъвто е всъщност лимитът и днес. Районите, които са близко до най-големите градове обаче, ще се разглеждат по различен начин и е възможно там да има допълнителни рестрикции.

Сегашното ограничение в Холандия е сред най-разпространените в Европа. С такова са още Франция, Германия (извън безлимитните зони), Италия, Дания, Гърция, Румъния и Хърватска. Във Великобритания се кара с до 112 км/ч, а в Испания – с до 120 км/ч.

Първородната Godzilla!