Ад на Земята: проектират първия жилищен квартал без автомобили


20 Nov 2019

Знаехме си, че най-вероятно ще дойде и такъв ден, но тайничко се надявахме да не сме живи тогава. Някак си не си представяме живота ни без автомобили – и то всеки ден, постоянно, но на някои хора със сигурност им е писнало от машини. До такава степен, че планират да живеят без тяхната компания.

Първият проект в света за жилищен квартал без автомобили вече е факт и, разбира се, идва от щата Аризона. Точно там в момента Waymo тества безпилотни коли, но това е друг въпрос. Град Темпи планира изграждането на район с близо 1000 апартамента, който няма зони за спиране на коли, нито пък подземни гаражи.

Изобщо, с две думи – в този нов квартал ще се движите пеша, с колело или с електрическа тротинетка. Независимо дали сте фенове на електромобилите или други типове алтернативни и екологични задвижвания, пак оставате на сухо.

Не напълно, разбира се. В близост до квартала се планират зони, където ще могат да спират автомобилите си външни посетители, а в момента се обсъжда и услуга за споделяне на превозни средства. На външните паркинки сигурно ще можете да си оставите някоя М-ка, която да шпорите, когато ви писне от твърде много спокойствие.

Много практичен и интересен!