McLaren F1 вече официално има наследник от Гордън Мъри - ето го Automotive T.50 с перка на гърба

  • Колата с перката е тук. 2 млн. паунда и един от стоте екземпляра е ваш! Колата с перката е тук. 2 млн. паунда и един от стоте екземпляра е ваш!
  • Идеята за перката идва от F1 през 70-те. Мъри разработва легендарния McLaren F1, който всеки автомобилен фен уважава. Идеята за перката идва от F1 през 70-те. Мъри разработва легендарния McLaren F1, който всеки автомобилен фен уважава.

10 Dec 2019

Дръжте се! Това е модерният McLaren F1, но не от McLaren, а от създателя на оригиналната суперкола на 90-те. Гордън Мъри представи Automotive T.50 или по-скоро показа първата снимка на суперколата с перка на гърба. Говори се, че става въпрос за технологично най-съвършената шосейна кола, поне що се отнася до аеродинамика. Заинтригувани сме.

Да започнем от очевидното - перката. Тя е с диаметър 400 мм и е вдъхновена от разработения от Мъри Brabham BT46B, състезавал се във Формула 1 през 1978 (две победи за Ники Лауда с нея). Идеята е да издърпва въздуха под колата като по този начин създава граунд ефект.

Перката работи заедно с подвижния заден спойлер в шест отделни режима, които се контролират изцяло от умния мозък на колата. Например - скачате на спирачките и перката помага, като издърпва повече въздух върху задния спойлер, който междувременно се е изправил, за да служи като аеро спирачка. Всичко това е тествано в аеро тунела на екипа от F1  Racing Point.

Останалите режими са свързани с управление на писта (максимално притискане) или движение по магистрала, където колата ще подобрява аеродинамиката си за по-нисък разход на гориво. Да, сигурни сме, че собствениците на суперколата на бъдещето се вълнуват точно от разхода.

Като стана въпрос за пестене - има и режим за максимална скорост, който ще добавя около 50 к.с. от 48-волтовата система на борда. 50 к.с. не са за подценяване в кола, която тежи 980 кг. Дори и без тези 50 кончета обаче 3,9-литровият атмосферен V12 (безспорно красиво намигване към McLaren F1) произвежда 650 к.с. и 450 Нм при (забележете!) 12 100 об/мин.

T.50 ще бъде със задно предаване и 6-степенна ръчка, което още веднъж ни напомня колко обичаме добрите стари аналогови коли. Шеста предавка ще бъде за пестене на гориво, така че ускоряващи ще са първите пет предавки. Достатъчно!

Мъри описва колата като наследник на McLaren F1 и това се забелязва много ясно по дизайна ѝ. Абстрахирайте се от перката и вижте линията на покрива, профила, разделените прозорци и – разбира се – 3-местното разпределение на седалките. 

Ще бъдат произведени само 100 екземпляра, както и 25 пистови единици. Исканата цена е 2 млн. паунда, което е някъде между много и адски много в левове. Официално ще видим T.50 през май, така че засега имаме само тази снимка с перката. Взираме се и тръпнем в очакване!

 

Първородната Godzilla!