Американски учени предлагат да посипваме пътищата с джибри, вместо със сол - размразява по-бързо и било по-екологично

  • Пет снимки на пътища, по които още не е сипана ракия... Пет снимки на пътища, по които още не е сипана ракия...

16 Dec 2019

Гроздов сок. Ферментирал. През зимата да поливаме улиците с него - това е сериозна идея, не се смейте. Изследването е на Вашингтонския щатски университет, според който продукт, създаден от люспите на зърната грозде, ще има по-добър размразяващ ефект по пътищата, в сравнение с посипването със сол. 

Какъв е проблемът със солта? Много е скъпа - не самата тя, а пораженията, които нанася, защото унищожава металните елементи по колите ни, разяжда околната растителност и дори поврежда пътната настилка. Само в Щатите вредите са за около 5 млрд. долара на сезон, се съобщава в изследването на учените от Вашингтонския университет.

Гроздовото решение, противно на първосигналното ви хрумване, не включва заливането на пътищата с ракия, а създаването на специален разтвор на основата на ферментиралите люспи на отпадното грозде. Идеята на разработващия екип е била публикувана в престижния Journal of Materials in Civil Engineering преди седмици. 

В случай че новото средство започне да се прилага, то може да спести милиони тонове сол (натриев хлорид) на околната среда. Хлоридите не се разтварят в природата и могат да предизвикат сериозни екологични проблеми, когато през подпочвените води се разпространят във водните басейни.

Екипът, разработил новия продукт, смята, че извлечените от ферментиралото грозде сокове са не само по-екологично приемливи, но също така разтапят леда по-бързо от солта, което означава и повече сигурност по зимните пътища. Все още не знаем нещо за цената на заливането на пътищата с ферментирал гроздов сок, но подозираме опасност от кражба на индустриалния продукт с цел лична консумация...

 

Първородната Godzilla!