Как Карлос Гон избяга от Япония и остави 9 млн. долара на властите?


02 Jan 2020

Най-големият бизнес скандал в историята на Япония от края на Втората световна война насам.“ Така CNN определят бягството на Карлос Гон от Япония. Темата наистина е сериозна и в разгара си, като нашият колега и приятел, гл. редактор на сп. TopGear България Жоро Иванов, публикува в сайта на издателството подробен материал по нея. Това е най-актуалната и пълна информация по случая, засега.

В самия край на миналата година бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон успя да избяга от Япония, където беше под гаранция и се появи в Ливан, откъдето обяви, че се е измъкнал от „несправедливото” правосъдие на азиатската страна. Гон очакваше в Токио процес за финансови машинации, укриване на доходи, злоупотреба със служебно положение и т.н, като през април излезе под гаранция срещу 9 милиона долара, а условията по гаранцията му бяха много сурови – без право да нощува извън апартамента му, който е под постоянно видео наблюдение, а трите му паспорта – френски, бразилски и ливански, се съхраняваха при адвоката му. Максималната присъда по обвиненията срещу Гон е 15 години затвор.

В Япония все още няма официална информация как точно Гон е успял да се измъкне, като се появи твърдение, че той е бил скрит в куфар за музикални инструменти, а цялата операция е била планирана от месеци от частна компания за сигурност и охрана. Информацията за организацията на бягството е на агенция Reuters и вестник The Financial Times, а вчера стана ясно, че той е влязъл в Ливан с френски паспорт.



В същото време държавните медии в Турция обявиха, че са били арестувани 7 човека в Истанбул, свързани с отпътуването на Гон към Бейрут. Бившият шеф на Nissan е минал през летище „Ататюрк”, където са задържани четирима пилоти от авиокомпания за чартъри, двама служители от наземното обслужване и един директор на карго компания.

Сайтът за проследяване на полети Flightradar24 показа курс на частен самолет от Осака до Истанбул, а оттам друг полет до Ливан, като времето на кацането му съвпада с първата информация, че Гон е пристигнал в Бейрут.

Адвокатите на Гон определиха бягството му като „необяснимо и без никакво оправдание”, а японското министерство на правосъдието, както и прокуратурата все още не са коментирали скандала, тъй като повечето държавни учреждения не работят тази седмица заради новогодишните празници.

Все пак, бивш японски прокурор – Нобуо Гохара, който сега има собствена юридическа кантора, обясни пред CNN, че прокуратурата вече разследва бягството на Гон, като е прибрала записите от видео камерите в и около дома му, но Гохара е сигурен, че на практика процесът срещу бившия №1 в Renault-Nissan ще се провали. Според Гохара обаче, по-интересно ще бъде как Япония ще отвърне на предстоящите атаки на Гон относно разследването срещу него в Токио, тъй като той вече може да говори свободно от Бейрут.

От момента, в който може да прави изявления, Гон отрича всички обвинения и твърди, че не е извършил нищо нередно, като обяснява, че разследването срещу него е стартира по информация на директори от Nissan, които са искали „преврат и разчистване на сметки”.


Ливан и Япония нямат споразумение за екстрадиция и е почти сигурно, че няма начин Бейрут да бъде накаран да върне Гон в Токио. Според CNN, това е най-големият бизнес скандал в историята на Япония от края на Втората световна война насам.

Първата официална реакция на Ливан тази седмица беше, че Гон е влязъл законно в страната с френски паспорт и няма причина Бейрут да предприема каквото и да е срещу него. В същото време от Япония отново обявиха, че и трите паспорта на Гон са останали в адвокатите му. Японската телевизия NHK обаче твърди, че съдът е разрешил на Гон да запази резервен френски паспорт, който е бил в заключен сейф, а ключовете са били в адвокатите му.

Основният адвокат на Гон – Джуничиро Хиронака твърди, че не е знаел нищо за бягството на клиента му и прогнозира, че той едва ли ще се върне в Токио.

Светлина върху самото бягство хвърли ливанският новинарски канал MTV, като съобщи, че съпругата на Гон – Карол, е участвала в бягството му. То е било извършено от паравоенна група на компанията за сигурност, като членовете й са били преоблечени като музиканти, наети да свирят на празненство в дома на Гон в Токио. Точно те са натоварили Гон в калъфа за музикален инструмент и са го откарали към летището в Осака. Оттам частният самолет е поел към Истанбул.

Последната информация от Токио е, че съдът е отменил гаранцията на Гон и той ще загуби онези 1,5 милиарда йени (малко над 12 милиона евро), които той плати на няколко пъти, за да излезе от ареста, като последното плащане беше за 9 милиона евро. Гон обаче е бил наясно с този резултат, а състоянието му се оценява на над 120 милиона долара.

Източник: TopGear.bg

Много практичен и интересен!