България е на картата на Tesla за суперзарядни за четвърта поредна година, но станцията в Пловдив още я няма

  • Галерия с пет снимки и карта Галерия с пет снимки и карта

03 Jan 2020

Корсика и Сардиния ще се сдобият със суперзарядни станции преди България, което не е учудващо, а по-скоро леко отрезвяващо за ролята на Балканите в европейската електрификация. За поредна година Tesla обновява картата със супер бързите си зарядни станции и за четвърти път (първият беше през пролетта на 2017) България присъства като потенциална дестинация. Дали 2020 най-накрая ще е годината, в която страната ни ще се присъедини към пътните коридори на Tesla - честно казано не знаем. 

През 2019 американската компания успешно въведе технология от трето поколение (250 кВт, осигуряващи 120 км за 5 минути) за своите супербързи зарядни и това доведе до поредното пословично за компанията закъснение да изпълни собствените си планове. Въпреки това бързите зарядни на Tesla достигнаха 15 000 по света, което безспорно ѝ осигурява водещата позиция в глобален план.

За поредна година страните от Източна Европа очакват мрежата от станции, която ще достигне не само България, но също Гърция, Турция, а на север - Румъния и Украйна. Вероятно преди това ще бъдат изградени станциите в средиземноморските острови Корсика и Сардиния и ще се направи поредното разширяване на мрежата в Западна Европа. Плановете за България продължават да са непроменени - да се изгради една станция в или около Пловдив. Тя ще бъде част от транспортния коридор по пътя към Турция, като най-близките до страната ни станции са край Ниш и край Одрин, съответно в Сърбия и Турция.

Пълната карта на суперзарядните станции на Tesla може да видите тук.

 

Първородната Godzilla!