Протест спира превози на пътници и товари в понеделник, 13 януари

  • Все още не е ясно какъв процент от превозвачите ще протестират и ще доведе ли това до блокада на пътуванията в страната Все още не е ясно какъв процент от превозвачите ще протестират и ще доведе ли това до блокада на пътуванията в страната

08 Jan 2020

Безсрочен протест на някои превозвачи е обявен с начало понеделник, 13 януари, става ясно от пресконференция на браншови организации. В протеста ще участват десетки организации. Със сигурност той ще обхване както пътнически, така и товарни превозвачи, недоволни от цените и обхвата на тол системата, която влиза в сила от 1 март.

Превозвачите искат оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, съобщава “Дневник”. 

Очаква се в близо 100 града да спрат превози по редовни линии, но това не важи за линиите, обслужвани от общински превозвачи. Близо 2000 камиона, осигуряващи доставки за търговски вериги, също ще се включат в протеста.

Превозвачите негодуват от финалното решение тол системата да обхваща 6000 км пътища - магистралите, всички пътища от първи клас и някои второкласни такива. За сравнение - цялата пътна мрежа в страната е с дължина от около 20 хил. км.

"Това реално е 30% от всички пътища и 65% от ползваните от товарните автомобили трасета. Няма друга европейска държава с такъв голям обхват", коментира Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи, съобщава “Дневник”. 

Според новите наредби на тол системата товарните автомобили ще плащат между 4 и 35 стотинки на изминат километър, а автобусите - между 2 и 8 стотинки на километър. За тежкотоварни камиони (влекач с ремарке, например) таксата за използване на магистрала е 36 стотинки на км за най-замърсяващите (Евро 0, I и II) и 18 стотинки на километър за тирове с Евро VI. 

 

Лукс от Китай!