Състезателният Nissan Leaf изглежда обещаващо, карбонов е и тежи само 1220 кг

  • Галерия с 14 снимки Галерия с 14 снимки

21 Jan 2020

Nissan Leaf Nismo RC не е състезателна кола, въпреки че прилича на такава. Всъщност е прототип, който Nissan и Nismo са направили, за да видят къде е границата на електромобилите. Мощността на двата електромотора достига 322 к.с., въртящият момент е 640 Нм, а ускорението до 100 км/ч отнема едва 3,4 секунди. Ключът за последното е изключително ниската маса като за електрическа кола - само 1220 кг.

Снимките са от първото посещение на колата в Европа - на испанската писта “Рикардо Тормо”. Шасито на Leaf Nismo RC е специално пригодено за тежка пистова програма. Балансът е идеален, благодарение на разположението на електромоторите - по един за всяка ос и масовото използване на карбон.

Nissan планира да изтезава колата на различни писти по света, като всеки път тества различни компоненти за серийните си електрически модели. В реалния свят най-близкият Leaf е версията “e+” с 218 к.с. и 62-киловатчасова батерия, достатъчна за пробег от 363 км. Той обаче не изглежда дори частично толкова готин...

Лукс от Китай!