Разходете се виртуално из улиците на Сан Франциско през 1906 година. Видео


30 Jan 2020

Кадрите, които виждате във видеото, не са съвременна репродукция, представяща Америка от началото на 20-ти век. Напротив, това е напълно оригинално видео, заснето на 14 април 1906 година, точно четири дни преди зверско земетресение (7,9 по Рихтер) да срине града почти до основи. 

От видеото, което се смята за изчезнало десетилетия наред, можем да видим какво е представлявал трафикът в тези ранни за автомобилите години. Част от каретите са по-бързи от машините с ДВГ, а липсата на светофари и регулирани кръстовища води до един малък, но привидно организиран хаос.

Видеото е направено от брятата Майлс, които скоро след заснемането поемат към Ню Йорк. Когато разбират за земетресението в Сан Франциско, те се връщат, за да открият, че студиото им е напълно разрушено от природното бедствие.

Дигиталното копие на кадрите е съвсем леко коригирано, доколкото оригиналният запис е позволявал това. Важно е да споменем, че звукът е наслагван допълнително и не е оригинален - така например, всички коли издават шум като Ford Model A или Model T, но пък градската шумотевица си е автентичен по-късен запис от улиците на Сан Франциско.

Лукс от Китай!