Зарядната станция на Tesla в Пловдив е готова

  • Четирите колонки още са покрити с найлони, но вече са инсталирани Четирите колонки още са покрити с найлони, но вече са инсталирани
  • Станцията се намира пред хотел Станцията се намира пред хотел "Империал" в Пловдив
  • България е на картата със суперзарядни станции на Tesla от четири години България е на картата със суперзарядни станции на Tesla от четири години

31 Jan 2020

След няколкогодишно закъснение България вече е готова да кацне на картата със суперзарядни на Tesla. Първото съоръжение от този тип у нас вече е готово и – противно на очакванията ни – не се намира на магистрала Тракия, а на паркинга на хотел “Империал” в центъра на Пловдив. Според запознати станцията била готова още преди Коледа, но към днешна дата колонките все още са покрити с найлони, за да може официалното откриване да се състои едновременно с това на станциите в Сърбия - в Белград и край Ниш. Говори се, че това ще се случи през февруари.

За станцията в Пловдив се знаеше от близо четири години, когато градът попадна на картата на Tesla. Пловдив е част от коридора на Tesla от Западна Европа към югоизточната част на Балканския полуостров като следващите станции на изток ще бъдат в Одрин и Истанбул.

Първата станция у нас не е от най-новия тип V3 (с мощност до 250 кВт), а от по-старото поколение V2 с мощност до 150 кВт. Според данните за регистрациите на МВР, в България има малко над 100 автомобила Tesla, които биха могли да се възползват от станцията. Те засега използват мрежата от близо 200 обществени страници в страната, макар нито една от тях да не може да предложи мощности от 150 кВт.

Мрежата на Tesla е най-голямата в света. В Западна Европа от миналата година се развива успоредната Ionity, която все още разполага с едва около 200 станции, но с много висока мощност - 350 кВт. Ionity е мрежа на BMW, Mercedes-Benz, VW Group и Ford, но на нея могат да зареждат и собственици на други марки. За разлика от нея суперзарядните на Tesla са предвидени единствено за коли с марката Tesla.

 

Първородната Godzilla!