Unimog се качи за 6694 метра надморска височина в Атакама, което е нов рекорд

  • Галерия с шест снимки от епичния рекорд. Гледайте и видеото Галерия с шест снимки от епичния рекорд. Гледайте и видеото

02 Feb 2020

Mercedes-Benz Unimog счупи рекорда за най-високо изкачило се колесно превозно средство. Два екземпляра от легендарния германски камион се качиха близо до върха на най-високия вулкан в света - Охос дел Саладо.

 

Още по-якото е, че мисията на двойката Unimog в Атакама всъщност не е била гоненето на рекорда, а монтирането на четири радиостанции за спешни повиквания на различни места във високите части на вулкана. Те са разположени на 6100 метра надморска височина и целта им е да осъществяват връзка между базовите лагери за атакуването на Охос дел Саладо.

 

След като екипът от десет души, ръководен от Матиас Йешке, изпълнява задачата успешно, решават да продължат с единия камион (този, оборудван с чудовищни вериги на задните гуми), за да видят докъде ще достигнат по високата 6893 метра планина (втората по височина в Южна Америка след Аконкагуа). С помощта на лебедките стигат 6694 метра, което е нов рекорд за каквото и да е колесно превозно средство.

 

Както ще видите от видеата, двата Unimog-а са далече от стандартното изпълнение. Освен специалните офроуд гуми и джанти, те са снабдени (в сътрудничество с инженерите от Daimler) със специални приспособления за промяна на центъра на тежестта, които се оказва особено полезни при фантастичния наклон нагоре по вулкана.

 

Досегашният рекорд беше за модифициран Suzuki Samurai от 1986, който през 2007 достигна 6688 метра отново в пустинята Атакама.

 

Първородната Godzilla!