Драг по американски: Дизелови V8 камионетки в състезание за скорост. WTF?


20 Feb 2020

Драг състезанията напоследък излязоха далеч извън пределите на спортните и суперколите. По различните краища на света се сравняват какви ли не машини - от SUV-та, през триколки та чак до… големи работни коне от САЩ.

Днес ще сме точно на такава вълна. Един срещу друг в може би най-абсурдното драг състезание, което сме виждали през последните седмици, застават Ford F-350 и GMC Sierra 3500.

И двете камионетки са от сегмента на Heavy Duty пикапите в Америка, които по дефиниция са автомобили са работа. Най-вече с тях се теглят големи прикачени товари - за строителни площадки, каравани и други подобни.

Но пък явно стават и за драг. Вярвате или не, двете дизелови V8 камиончета ускоряват от място до 60 мили в час (0-96 км/ч) за между 7,5 и 8,5 секунди. Една обикновена Toyota Corolla, например, се справя по-бавно с тази задача.

Същинското състезание започва след 11-тата минута във видеото по-долу. През времето преди и след драг надпреварата можете да видите колко могат да дърпат и колко горят двата пикапа.

Много практичен и интересен!