Вместо мигачи за Bentley и Porsche българската Arexim започна да прави защитни очила и шлемове за медиците

  • Ген. Мутафчийски, ръководител на оперативния щаб за борба с коронавируса, тества произведените в Смолян защитни продукти Ген. Мутафчийски, ръководител на оперативния щаб за борба с коронавируса, тества произведените в Смолян защитни продукти
  • Обичайната продукция на Arexim. Фотография: Капитал Обичайната продукция на Arexim. Фотография: Капитал

04 Apr 2020

Смолянската “Arexim Engineering” едва ли е от компаниите, които по принцип свързвате с автомобилното производство. Предприятието е доставчик от второ и трето ниво, което означава, че доставя продукцията си не директно на автомобилните производители, а на други доставчици на автомобилни компоненти като Bosch, Schneider Electric, Festo, Makita. Най-много обаче работи с германската Kostal, която също има заводи в България - в Смолян и Пазарджик. Там се правят модулите за кормилните уредби (т.е. това, което се крие под вашия волан) за гигантите Daimler, VW Group, BMW и Renault-Nissan-Mitsubishi. Arexim произвежда пластмасовите компоненти за тези модули, като използва близо 100 шприц машини, с които прави детайли като лостчетата за мигачите и чистачките, и подобни. Освен че приема чужди поръчки Arexim поддържа и свой собствен развоен екип от инженери, както и лаборатория. 

Именно последното е дало възможност на компанията в рамките на по-малко от две седмици да пренастрои производството си в сътрудничество с лабораториите на Техническия Университет София. За броени дни е изготвен прототип и са направени съответните промени по производствения процес, за да започне масово производство на висококачествени защитни очила и шлемове за медиците ни.

Шлемовете и очилата са от поликарбонат и първите 1000 броя вече са произведени, съобщават от Arexim. В момента тече процедура по сертификация, след което ще започне масово производство с капацитет от 100 хил. чифта очила и 100 хил. шлема месечно. 

 

Много практичен и интересен!