България: Мерките срещу коронавируса доведоха до по-малко загинали по пътищата


10 Apr 2020

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" и "Института за пътна безопасност" съобщиха даните си за първите три месеца на годината. Според тях тежките катастрофи и броят загинали в периода януари-март намаляват спрямо същия период за миналата година. Най-съществено е подобрението на ситуацията в отрязъка от 14 март до 7 април, когато са станали със 186 по-малко тежки катастрофи, в сравнение със същия период на 2019. 

За съжаление обаче се забелязва и обратна тенденция за по-рисково шофиране заради празните пътища. През цитирания период живота си са загубили 20 души, а ранените са 230.

За периода януари-март жертвите на катастрофи по пътищата са 85, което е с 24% по-малко спрямо същия период на 2019. За март жертвите са 26, което е с 39% по-малко спрямо март 2019. От държавната агенция се надяват положителната тенденция за намаляване на тежките катастрофи да се запази и призовава да се шофира внимателно и отговорно.

Пътна полиция напомня, че продължава да упражнява ефективен контрол за спазването на закона за движение по пътищата. Само за периода на извънредното положение са наложени 65 000 глоби за различни пътни нарушения.

За съжаление обаче България продължава да “се състезава” с Румъния за първото място в целия ЕС в трагичната статистика за брой загинали в катастрофи на милион жители. 

 

Много практичен и интересен!