Tesla Model S стана по-бърза чрез ъпдейт „от въздуха“: 0-100 за 2,5 секунди


27 Apr 2020

Не много по-бърза, реално с 0,1 секунди от 0-100 км/ч, но все пак – по-бърза, при това само благодарение на обновление на софтуера, което всеки собственик може да свали, дори в движение. „От въздуха“, както казват от компанията.

Новите кодове са налични за най-мощните P100D модификации на Model S и Model X и позволяват на задвижващите системи да генерират повече мощност. Колко точно повече не се споменава, но Tesla казват, че това се случва над 130 км/ч. Американците казват също, че ъпдейтът подобрява и топлинния баланс на батерията и ел. двигателите, което пък означавало, че колата може да се движи по-бързо по-дълго време.

Подобрението в ускорението от 0-100 км/ч пък се дължи основно на оптимизираната процедура за лаунч контрол. Последният се използвал по-лесно, казват от Tesla, а промените са в подготовката на батерията и окачването. Въздушните възглавници предната част снижават колата в т.н. ‘cheetah mode’ (в превод гепард), като сега амортисьорите реагирали по-добре, а системата осигирявала повече сцепление.

Всичко това резултира в една идея по-бърз спринт: 0-60 мили в час за 2,3 секунди и 0-100 км/ч за 2,5 секунди. За сравнение, досега 0-100 км/ч „се правеха“ за 2,6 секунди, което е с 0,2 сек по-бързо от възможностите на Porsche Macan Turbo S. Подробното ни сравнение на двете коли може да прочетете, като кликнете на тази снимка тук.

Лукс от Китай!