Hertz на крачка от фалит. Десетки хиляди коли може да залеят пазара, върнати от лизинга

  • Анализатори очакват десетки хиляди коли в Щатите и Европа да залеят пазара Анализатори очакват десетки хиляди коли в Щатите и Европа да залеят пазара

05 May 2020

Американският гигант Hertz може да се окаже първата голяма компания за коли под наем, която да обяви несъстоятелност заради кризата, предизвикана от COVID-19. Вторият по големина американски играч в сектора и член на класацията на Fortune за 500-те най-големи компании в света има над 12 хиляди представителства в 150 страни. Пълното сриване на бизнеса, породено от пандемията и мерките, които бяха взети за справяне с нея, може да убие Hertz до дни. Изглежда компанията не е била подготвена за подобна принудителна ваканция, смятат анализатори.

Bloomberg съобщава, че Hertz е пропуснал значителни плащания на лизинга на колите си и крайният срок за погасяването им е бил 4 май.

Гигантът, който е най-широко представен в Щатите, може да доведе до буквалното заливане на пазара на употребявани коли с върнатите от лизинга на Hertz десетки хиляди коли. Цените на колите втора ръка в Щатите така или иначе се сринаха още в края на март, когато много компании побързаха да се отърват от излишния автопарк.

Hertz е загубил 73% от стойността на акциите си за последните три месеца. Reuters съобщава, че компанията е задлъжняла със 17 млрд. долара. Една от мерките в опит за спасение беше освобождаването на 10 хиляди служители миналата сряда, но повечето анализатори смятат, че дори това няма да спаси фирмата.

 

Първородната Godzilla!