Katalis EV.500 е електрическо моторче с визия на… самолет от Втората световна

  • Галерия с 9 снимки. Галерия с 9 снимки.

07 May 2020

Ако Тенекиеният човек караше мотор, вече знаем как точно щеше да изглежда машинката. Като Katalis EV.500, който обаче не идва от горите на Оз, а от Джакарта, Индонезия, където е базирана Catalis Company. Всъщност, една кросарка би паснала много повече на героя на Лиман Франк Баум, но това е друга тема.

Katalis EV.500 е базиран на съвсем базова електрическа моторетка на име Selis Garuda, чийто мотор е с мощност 500 вата, а батерията осигурява 35 км автономност. Масата на Grauda е 90 кг, а цената – около 650 долара, по-малко от тази на iPhone 11, както отбелязват bikeexif.com. Почти идеални машинки за индонезийския бряг, но не особено привлекателни на вид.

Не, че визията на Katalis е за всеки. Моторчето обаче ще се хареса на стийм-пънк-хипстър-маниаците, с квадратно-заобления си дизайн, плоските повърхности и видимите нитове. Вдъхновението? Военните самолети от Втората световна война.

Задният шарнир е заменен с алуминиев, вилката вече ползва елементи от Honda, като също алуминиевият ѝ тройник е уникален за байкчето. От сплав на лекия метал са изработени и капаците на колелата, които оптимизират аеродинамиката, но най-вече изпълняват ролята на визуален акцент.

Батерията е малка, 12-амперова с напрежение 48 волта, като Katalis предлагат и двойно по-мощна версия, 1000-ватова, за любителите на малко по-скоростното придвижване.

Първородната Godzilla!