По улиците тръгват автономни тротинетки. Добра идея ли е!?

  • Галерия с шест снимки, гледайте и видеото! Галерия с шест снимки, гледайте и видеото!
  • За съжаление те няма да решат този проблем За съжаление те няма да решат този проблем

20 May 2020

Две американски компании - Tortoise (в превод “костенурка”) и Go X започват пилотна програма за автономни тротинетки. Тестовете ще се провеждат по улиците на Пийчтрий Корнърс край Атланта, Джорджия. Идеята по принцип е яка - скутерчетата да могат сами да се паркират на удобно и безопасно място, за да се избегне постоянното им зарязване в забутани части на парковете или зад кофи за боклук. Освен това умните машинки ще идват сами, когато ви потрябват. Ще бъде достатъчно да “извикате” най-близката до себе си с помощта на приложението. Самостоятелното придвижване на скутерите носи и друг плюс: по-малко служители на компанията, които да се докосват до машинките, а това е важно в условията на пандемия. 

 

За съжаление обаче имаме дълбоки съмнения, че подобен проект има дори минимален шанс в реалността, особено в големите градове. Показателни са купчините съборени тротинетки във всеки по-голям град по света, където услугите за споделени тротинетки се предлагат. Нека си го кажем - не всички се кефят на този тип услуги и е твърде вероятно да се намерят доброжелатели, които да обесят тротинетките на някое дърво или просто да ги съборят. От това, което виждаме във видеото, скутерчетата едва ли могат сами да се изправят...

Любопитното е, че всъщност “автономните” скутери съвсем не са автономни. Компаниите са впрегнали счетоводните си отдели и изчислили, че вместо скъп и сложен софтуер за самоуправление, много по-бързо и евтино би било да монтират камери и възможност за управление от разстояние. Така всъщност услугата се ръководи от оператори, които карат скутерите от офиса на компанията. Максималната скорост в този режим на работа ще бъде 8 км/ч, а за запазване на равновесие помагат допълнителни помощни колелца.

Чакаме първите забавни клипчета от Джорджия!

 

Първородната Godzilla!