Вижте как влекачи превозват 2300-тонна иранска военна подводница през пустинята

  • Чудовището е голямо, няма съмнение. Искаме да видим и спускането във водата... Чудовището е голямо, няма съмнение. Искаме да видим и спускането във водата...

11 Jul 2020

Подводниците, особено военните, рядко се появяват в любителски клипчета. В случая става въпрос за 72-метрова иранска военна подводница, която прекосява кратък участък от пустинята в близост до град Бандар Абас в южната част на Иран.

 

 

Не е ясно по каква причина 2300-тонното чудовище се пренася по суша, но вероятно има някаква повреда, която не му позволява да стигне до там, закъдето е тръгнало, по вода. 

Popular Mechanics, които първи публикуваха клипа, съобщават, че подводницата е качена на платформа с 88 колела (ние не успяхме да ги преброим). Става въпрос за дизел-електрическа подводница от клас Kilo (877 Палтус е официалното руско означение), произведена в Съветския съюз. Висока е 9,7 метра и широка 19,6 метра, като - когато не се превозва от влекачи на сушата - има екипаж от 52 души и може да слиза на дълбочина от 300 метра.

Повече подробности за видеото няма. В клипа виждаме, че два свързани влекача се готвят да дърпат подводницата, но сме сигурни, че зад гигантското ремарке вероятно има още няколко, които ще бутат масивната конструкция.

 

Първородната Godzilla!