Колите в България били стари? Средната им възраст в САЩ е 11,9 години


30 Jul 2020

В публичното пространство у нас често се коментира въпросът за възрастта на автомобилния ни парк. Няма да изненадаме никого, ако просто си признаем, че нещата са много зле - и като възраст, и като състояние.

Винаги обаче в тези разговори се дава пример и от други страни - как било на Запад, какви коли карали и колко време ги държали. Е, често това е вярно, но не и в САЩ, където хич не си сменят колите често.

Доказва го ново проучване на IHS Markit - една от най-големите агенции за проучване на автомобилния (и не само) пазар зад Океана. Според техните сметки, средната възраст на автомобилите в страната е 11,9 години, което представлява драстичен скок спрямо 9,6-те години средно през 2002 година.

В коментар специалистите от агенцията казват, че колите днес са до голяма степен предвидени за по-голям пробег, отколкото преди и заради това потребителите ги сменяли по-рядко. Тук можем да поспорим стабилно, но пък знаем, че американците не са много запознати със старите дизелови мерцедеси, например…

Прогнозите не са оптимистични - паркът в САЩ ще продължи да застарява и от IHS очакват съвсем скоро да се достигне границата от 12 години. Коронавирус имал пръст и тук.

Лукс от Китай!