Hyundai доказа, че електрическата Kona може да мине 1000 км. Добре, но с каква скорост?

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

14 Aug 2020

Hyundai постигна впечатляващ рекорд с три екземпляра от своята изцяло електрическа Kona. Корейският производител, в сътрудничество с Auto Bild и европейската компания за инспекции на превозните средства Dekra, изстиска и последния електрон от трите коли.

Тестът е проведен на пистата “Лаузицринг”, собственост на Dekra, като в него са участвали три екипа с по трима шофьори. Те постигнали съответно 1018, 1024 и 1026 км без да се налага презареждане на батерията на Kona. За теста е използвана версията с голямата батерия 64 кВтч, като средният разход за най-икономичния от трите екипа е 6,24 кВтч/100 км - доста под официалните данни от 14,7 кВтч/100 км, които Hyundai обещава. Трябва да отбележим, че средната скорост на трите коли е била 30 км/ч. Hyundai обяснява, че това е средната скорост в европейските градове, като се вземат предвид задръстванията и ограниченията на скоростта.

На тестовите екипи са били необходими почти 35 часа, за да изминат рекордното разстояние. Колите са били оборудвани със стандартните за модела 17-инчови джанти с гуми с размер 215/55. В нито една от трите коли не е включван климатикът, нито аудио системата, но дневните светлини са работели през цялото, време съобщават от Hyundai.

Постижението безспорно е забележително, разбира се, макар всички да знаем, че подобен пробег в реалния свят е невъзможен.

 

Лукс от Китай!